CIVIL SZERVEZŐDÉS

(2008-01-20)

BODROGKÖZI BARÁTI TÁRSASÁG és SZELLEMI MŰHELY


2007. 03. 24. Királyhelmec

Előadást tart Mgr. Bogoly János professzo úr

Kovács Zsolt falugondnok, Fedor László Lácacséke polgármestere, Mgr. Bogoly János, Balog József Királyhelmec polgármestere, Dr. Salamon Sándor

Királyhelmec főtere

Perbenyik-Mailáth kastély kápolnája

Nagytárkány-Sóhivatal bejárata

Szaru-faragás; Nagytárkány

Királyhelmec-Várrom, Perényi pince

Részletek a RÉGIÓ 2007. évi V. számából

"Egy éve /2006/ néhányan nagyot álmodtunk itt a halmozottan hátrányos helyzetű kistérség keleti peremén.
Úgy gondoltuk, hogy a mindennapos túlélési küzdelmeink gyötrelmeit és keserves magányosságát mérsékelni tudjuk, ha keressük a humanizmus, az összetartozás szellemében a közösségformálás lehetőségeit.
Civil szervezetet kívántunk létrehozni valóságos értékek mentén, direkt, illetve indirekt befolyásoltságtól mentesen.
Egy nyitott, toleráns apolitikus szellemi műhelyt, ahol az érzések, a remények, az igények hasonlóak, és ezeken az alapokon közös, építő jellegű baráti viták során kialakíthatjuk közös platformunkat, erősítjük baráti kapcsolatainkat, elkötelezettségünket szeretett szülő és lakóhelyünk iránt."

"Az első találkozásunk 2007. január 15.-én Lácacsékén, az orvosi rendelő különtermében történt.
A meghívottak szinte teljes létszámban megjelentek, s egyetértve a meghívó levélben megfogalmazottakkal szándékukat fejezték ki, hogy részt kívánnak venni a társaág tevékenységében."

"Február 26.án Kisrozvágyon tartottuk második találkozónkat, ahol Petraskó Tamás polgármester úr volt a vendéglátó és moderátor. Ő, aki alapítója a honfoglaláskori hagyományokat őrző és bemutató BERZSENY-FALU-nak, beszámolót tartott élete egy nagy élményéről, amikor is barátaival lóháton bejárták őseink vándorlásának útját az őshazától a Vereckei hágóig."

"Március 24.-én a pácini határátkelőhelyen való találkozás után egyenesen a Királyhelmeci Regionális Múzeumba látogattunk el, ahol Mgr. Bogoly János, az intézmény igazgatója és lelkes helytörténésze volt az avatott kalauzunk... Ezt követően megtekintettük a Mijláth grófok Perbenyikben található kastélyát, különlegesen szép kápolnát, a kastélyt övező arborétumot, a csodaszép lovakat. Megcsodáltuk a szépen restaurált, ma képtárként működő zsinagógát /NEMZETEK GALÉRIÁJA/, utána pedig látogatást tettünk a Lácacséke-Perbenyik határátkelőhelynél, ahol reményeink szerint rövidesen megindul a gépkocsiforgalom is."

"Ez a néhány találkozás, ami számunkra nagyon értékes, már előrevetíti azt, hogy álmaink nem voltak irreálisak.
Az összefogás, a közös gondolkodás, a baráti párbeszéd, az élmények közösséget kovácsoló erejűek."


Fotók: Fülöp Emil
Szöveg: Dr. Salamon Sándor