SEGÍTSÉG A BAJBAN

(2010-06-14)

HERNÁD-BŐCS-SAJÓ


2010. június 06.-án este,
FEDOR László polgármester úr vezetésével elindultunk, hogy segítsünk az árvízzel sújtott Sajóládi embereknek a mentési-védekezési munkákban. Talán mondanom sem kellene, de mégis fontosnak tartom megjegyezni, hogy gondolkodás nélkül az első szóra mondtunk igent a Polgármester úr hívására, cigányok és magyarok vegyesen.

Éjszaka 11 óra 30 perckor érkeztünk Bőcsre, ahonnan már nem tudtunk tovább menni a Hernád és a Sajó folyók áradása miatt, így ott maradtunk és a Girincsről érkezett önkéntesek kíséretével a vasúti töltésen gyalogolva értük el a kijelölt védekezési pontot Bőcs határában a két folyó között.

Az áradó Sajó vizét egy ideiglenes gáttal és homokzsákokkal tartottuk vissza Bőcs mélyebben fekvő házaitól. Az éjszaka -kisebb nagyobb szünetekkel, de- folyamatos munkával és viszonylagos nyugalomban telt.

Hajnali 4 óra körül vasúton megérkezett a már korábbra megígért 15.000 darab homokzsák, és az összesen 60 főnyi katonákból, határőrökből és rendőrökből álló segítség.

A vasúti szerelvényről is csatárláncba rendeződve juttattuk el a homokzsákokat a felhasználás helyére, de sürgős esetben homlokrakodóval teherautóval és terepjárókkal segítették és irányították a vízügyi szakemberek/VIZIMANÓK :-)/ a munkánkat.

Reggel 6 órakor indultunk volna haza, de miközben a táskáinkért mentünk Szabó Józsival, megláttuk, hogy átfolyik a víz a gáton. Természetesen maradtunk, amíg ismét sikerült elzárni a víz útját.

Hétfőn délelőtt 9 órakor indultunk haza Bőcsről vegyes érzésekkel, mert szívesen jöttünk segíteni, de inkább ne kellett volna jönnünk ilyen szomorú helyzet miatt.


Névsor szerint akik részt vettünk a munkában:
Fedor László_ _ _ Lácacséke
Fülöp Emil_ _ _ _ Semjén
Gál Ferenc_ _ _ _ Lácacséke
Haraszti Dávid_ _ _ Perbenyik-Szlovákia
Lakatos Zoltán_ _ _ Lácacséke
Lőrincz Gusztáv_ _ _ Lácacséke
Mráz László_ _ _ Lácacséke
Szabó Béla_ _ _ _ Lácacséke
Szabó József_ _ _ Lácacséke
Szabó Ottó_ _ _ _ Lácacséke


Fülöp Emil